marți, 13 martie 2018

Guest-post Oana Grozavu: „În SuperBlog, succesul se obține prin implicare”

Salut, superbloggeri! În guest-post-ul de astăzi, vă oferă recomandări Oana Grozavu – autoarea blogului Visatorprinlume.ro, clasată de două ori consecutiv pe locul al treilea, în SuperBlog 2016 și respectiv Spring SuperBlog 2017, actualmente blogger partener al competiției noastre. Lectură plăcută!
Încep prin a-i felicita pe toți cei care, la un moment dat, au răspuns provocării SuperBlog, pe toți cei care au avut curajul de a crede în capacitățile lor și de a „înfrunta” orice probă, oricât de dificilă ar fi părut ea la început. Pentru că acum se află în plină desfășurare Spring SuperBlog 2018, ediția de primăvară (și mai scurtă) a deja celebrei competiții, îmi îndrept gândurile către concurenți, către cei care trăiesc din plin emoțiile probelor, ale deadline-urilor, ale notelor.
Pentru a urma un vis, trebuie mai întâi să îl creezi, iar, mai apoi, să crezi în el. Din punctul meu de vedere, SuperBlog are această mare calitate, de a da naștere unor visuri și de a ne arăta și calea spre îndeplinire. Lucrurile nu se obțin peste noapte și nici nu este indicat, din punctul meu de vedere, să alegem calea cea mai simplă, pentru că astfel există riscul de a sări niște etape care ne pot conferi o fundație solidă a tot ceea ce urmează să realizăm.
Și în blogging este la fel, nu este suficient să scriem frumos, să primim laude și să ni se înfiripe ideea că avem talent. Sunt convinsă că avem cu toții, însă acesta trebuie susținut zilnic, prin organizare și prin multă muncă. Și pentru că vorbeam mai sus de visuri, cred că fiecare are câte o așteptare în ceea ce privește competiția. Îndrăzniți să credeți în ea și în voi. Vă doriți trofeul? Atunci faceți toți ce puteți pentru a-l obține. Vă doriți premii? Atunci expresia „Eu nu pot!” ar trebui uitată definitiv. Desigur că puteți, doar vă aflați aici. Vreți să învățați? Atunci porniți cu mintea și cu sufletul deschise și implicați-vă cât puteți de mult în aceste săptămâni, pentru că doar așa vă veți putea simți cu adevărat învingători la finalul competiției. Atunci când veți avea satisfacția că ați oferit tot ceea ce puteați oferi și că ați primit, în schimb, unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea succes pe drumul vostru: încrederea.
Scrieți, în primul rând, pentru voi. Desigur că tot ceea ce vine după este important și, pentru că vorbim despre o competiție, fiecare încearcă să fie cel mai bun, însă scrieți în așa fel încât să fiți mândri de textele voastre. Și acum, și după aflarea notelor. Să aveți acel sentiment minunat că nu ați schimba absolut nimic la ele.
Nu lăsați temele pentru ultima zi. Insist cu acest lucru, pentru că ideile se pot modifica pe parcurs sau se pot schimba cu totul, însă, dacă mai aveți doar câteva ore la dispoziție, cum veți putea îmbunătăți textul pentru a deveni perfect pentru voi? Știu că timpul este un factor important, însă ați făcut o alegere, aceea de a participa. Atunci faceți o a doua alegere, aceea de a fi cei mai buni. Cât ați fi dispuși să oferiți pentru acest lucru?
Căutați inspirație peste tot în jurul vostru și apoi transformați-o în propriile povești. Sau puteți chiar să porniți de la experiențele personale și să le aduceți mai aproape de sufletele cititorilor. Lumea însăși este un exemplu, dacă îi acordăm atenția necesară pentru a o observa. Poate o melodie, poate o întâmplare de la serviciu, poate un vis de-al vostru, poate chiar o amintire, toate se pot transforma astfel încât să se potrivească oricărei teme. Și exemplele pot continua…
Învățați pe parcurs. Doar pentru asta suntem cu toții aici, pentru a învăța, nu-i așa? O notă mai mică decât ne-am fi așteptat poate fi un motiv de tristețe, pe moment, însă, dacă depășim această clipă și analizăm ce anume nu a fost tocmai bine, putem îmbunătăți pentru următoarele probe. Poate că ne-am abătut de la temă, poate că nu am respectat cerințele tehnice (în primele mele articole puneam mai multe linkuri decât trebuia), poate că ne-am pierdut în detalii sau poate că articolul nostru nu are acea sclipire și seamănă cu alte 50 pe care juriul le-a citit. Gândiți-vă pentru o clipă ce ați prefera, o notă mică din care să aveți ce învăța sau toate celelalte note mici pentru că ați fost prea preocupați să vă supărați, în loc să înțelegeți ce trebuie îmbunătățit? Lucrurile acestea nu au legătură numai cu competiția, au legătură cu tot ceea ce veți face după ea. Învățați și iar învățați și transmiteți mai departe din experiențele voastre.
Transmiteți mesaje pozitive. Lumea are nevoie de lucruri frumoase, de gânduri care să motiveze, de experiențe care să inspire. Fiecare are puterea de a face mediul în care trăiește unul mai frumos, de ce să nu o folosim? Noi avem puterea cuvintelor, care ajung cel mai repede în sufletele oamenilor, așa că ar trebui să fim foarte atenți pe care le alegem și ce dorim să transmitem, pentru că puterea exemplului este una foarte mare.
Fiți corecți față de brandul pentru care scrieți. A fost opțiunea voastră să participați la acest concurs și la proba respectivă, așa că ar trebui menționat încă de la început numele brandului și nu în treacăt, la finalul articolului. Scrieți ca și cum ar fi deja partenerul vostru, iar aceasta este o colaborare și, cine știe, poate chiar veți avea parte, la finalul competiției, de colaborări cu sponsorii ediției. Nu ratați șansa de a fi remarcați, însă nu exagerați cu reclama.
Încercați să veniți cu ceva nou. Este posibil ca unii sponsori să aibă mai multe probe, așa că vă recomand să scrieți pentru fiecare ca și cum ar fi pentru prima dată. Fiecare probă este unică, indiferent dacă aparține aceluiași sponsor.
Cereți ajutorul atunci când simțiți nevoia. Colegii, partenerii, organizatorii sunt aici pentru a vă susține. Dacă simțiți că vă pot ajuta cu ceva, nu ezitați să îmi scrieți, pe mail, pe blog, pe Facebook, oriunde vă simțiți confortabil și pentru orice nelămurire sau problemă. Iubesc oamenii care se implică și care caută răspunsuri, așa că îmi veți produce o mare bucurie dacă veți apela la experiența mea (destul de scurtă, dar foarte intensă). Nu uitați să citiți ce se discută pe grupul de Facebook. De acolo puteți afla informații prețioase, răspunsuri la nelămuriri și puteți întreba chiar voi dacă aveți vreo neclaritate.
Nu ratați deadline-urile. Termenele trebuie respectate, în orice domeniu. În primul rând, pentru că denotă respect, iar în al doilea rând, pentru că este păcat de munca voastră să fiți penalizați. Nu încărcați articolele în platformă în ultimul moment, nu știți ce poate apărea și cum, pentru câteva minute, pierdeți puncte prețioase. Nu cred că trei articole pe săptămână sunt imposibil de scris, oriunde v-ați afla.

Nu vă abateți de la temă sau de la firul povestirii și nu realizați povești SF. Oamenii caută autenticitate, caută povești în care se pot regăsi sau pe care să le ia drept exemplu. Dacă ceea ce spuneți nu poate fi aplicat în viața reală, șansele de a ajunge la sufletele cititorilor (și ale juraților, căci și ei tot cititori sunt) scad semnificativ. Fiți constanți de la început până la final, citiți cu atenție brieful și înțelegeți care este mesajul care se dorește a fi transmis. Altfel, oricât de frumoase ar fi articolele voastre, dacă nu respectă ceea ce sponsorul dorește, va fi greu ca ele să primească note mari. Aici ajută și puțină documentare în ceea ce privește sponsorii. Puteți afla ce viziuni au, cui se adresează, ce mesaje transmit și cum puteți voi contribui la transmiterea lor.
Transmiteți emoții. Adică pe voi, așa cum sunteți, sinceri, naturali. Un text fără emoții este ca o casă fără flori. Poate fi frumos, însă nu pe deplin convingător. Dacă, după ce l-ați scris, vă trezește aceleași sentimente ca atunci când ați început să îl scrieți, înseamnă că poate fi postat. Dacă nu, poate că ar fi mai bine să îl mai citiți și să mai adăugați, completați ori modificați.
Nu vă subestimați, gândiți-vă că puteți și imaginați-vă câștigători. Și comportați-vă ca atare. Imaginați-vă că trebuie să dați ce e mai bun, de fiecare dată. Pentru a ajunge acolo unde visați, este nevoie de câteva probe. Fiecare dintre ele are rolul de a vă ajuta să descoperiți lucruri noi despre voi și despre acest domeniu. De ce să nu le îmbrățișați, în loc să vă gândiți că este greu? Nu a spus nimeni că este ușor, însă nu ar trebui să ne sperie acest lucru, nu?
Scrieți mereu, nu așteptați doar momentele în care vă simțiți inspirați. Aici o să vă las un citat pe care l-am primit în cea mai recentă călătorie și o să vă spun și povestea lui. „Amateurs sit and wait for inspiration, the rest of us just get up and go to work.” – Stephen King. Așa cum am mai spus mai sus, semne sunt peste tot în jurul nostru, trebuie doar să le privim și să le înțelegem. În timp ce mă plimbam prin capitala Maltei, Valletta, un tânăr s-a apropiat și mi-a povestit despre visul său, acela de a călători în jurul lumii fără niciun ban, doar cu aceste citate pentru care oamenii donează atât cât simt. Mi-a plăcut visul lui, dar și curajul de a-l urma, cum mi s-a părut și că mesajul pe care l-am extras este foarte real și mi se potrivește de minune în acest moment al vieții. De aceea am ales să îl împărtășesc cu voi și să vă spun că stilul se îmbunătățește doar dacă voi îi permiteți acest lucru. Doar prin exercițiu constant, prin muncă zilnică, prin concentrare (dar și prin momente de repaus).
Distrați-vă. Până la urmă, este o competiție, are reguli, are probe, însă trebuie tratate toate cu zâmbetul pe buze și cu seninătate. Și, mai ales, cu multă voie bună la gala ce sărbătorește succesul fiecăruia. 🙂
Acestea fiind spuse, nu pot decât să mă bucur că ați ales să vă alăturați familiei SuperBlog, sunt fericită să descopăr mulți colegi din nișa de turism (și din ce în ce mai mulți sponsori din acest domeniu), iar pentru voi toți nu am decât un singur gând: acela ca SuperBlog să vă aducă tot ceea ce sperați, iar, la finalul lui, să fiți cu toții câștigători! Ne (re)vedem la gală!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

  JANE EYRE de Charlotte BRONT Ë. Jane Eyre este un roman al scriitoarei engleze Charlotte Bront ë. A fost publicată pe 16 octombrie 1847, d...