joi, 2 noiembrie 2017

Tânăr investitor, caut franciză

Dupa-amiaza de toamna tarzie... Totul pare trist si natura parca plange cu lacrimi reci de ploaie. Obosita dupa o zi de servici lunga si destul de grea, zgribulita de frig si umezeala, ma infofolisem cat putusem mai bine in bruma de haine in care apucasem sa ma imbrac de dimineata. Nu prea aveam chef sa stau de vorba cu cineva in acel moment, oricine ar fi fost acel cineva. Si totusi... In fata mea, la oarece distanta, a aparut ca din senin un amic vechi pe care nu-l mai vazusem de ceva ani buni. Ce mai... Ani? Mai bine spus decenii... Sa nu exageram totusi... Cert era ca, desi nu se schimbase prea mult, abia de il recunosteam. Imi ziceam: sa fie el? sau nu e el?
Am ajuns fata in fata, Initial ne-am salutat ca dintr-un reflex, asa cum ai saluta pe cineva din pura obligatie sau dintr-o politete automata. In secunda urmatoare am tresarit amandoi, explodand aproape de bucuria revederii...
- Ce mai faci, prietene? l-am intrebat. Nu ne-am mai vazut de un car de ani. Nici nu stiam ca esti prin orasul acesta.
- Mda..., mormai el morocanos. Nu aveai cum sa ma vezi o vreme pe aici, am lucrat multi ani "afara". Am revenit insa acasa. Nu ca ar fi mai bine aici, dar stii cum e... Imbatranim cu totii si e mai greu sa te adaptezi la conditii care nu ti se potrivesc cat de cat.
- Dar o duceai cat de cat bine. Asa auzisem intr-o vreme. Apoi nu am mai stiut nimic de tine. E drept ca nici eu nu prea mai am timp sa aud de altii...
- Apropo... Bine ca ne-am intalnit totusi. As vrea sa stam putin de vorba. Sa intram putin undeva la caldura. Poate bem o cafea calda sa ne incalzim putin.
  Am traversat strada, am mai facut cativa pasi si am intrat intr-o cafenea micuta, mai mult un chiosc. Macar puteam sta jos cu ceva fierbinte sub nas... Ma refer la cafea.
- Care e problema? l-am intrebat...
- Vroiam sa iti cer o parere. Desi cred ca nici tu nu esti cu mult mai in tema decat mine. Dar doua "capete patrate" ca noi pot uneori sa ajunga la o idee mai buna decat un singur om mai destept ca noi. Stiu totusi ca, desi esti mai retrasa, citesti enorm. Nu doar carti, ca poate nu ai mereu suficient timp sa te tii sa citesti o carte de la cap la coada pe nerasuflate, dar macar citesti presa online. Am observat ca esti adesea activa in mediul online.
- Oarecum asa este, am raspuns. Care este problema?
- Uite care e problema... O vreme am lucrat in strainatate. Am lucrat ani buni, am castigat bani frumosi. Dar nu ma gandeam sa raman definitiv departe de tara si planuiam sa ma intorc acasa si sa raman aici. Stii... E greu de la o varsta sa ai grija si de tine si de familia ramasa acasa. Ii poti lua pe ai tai dupa tine, dar stii cum e... Copiii si sotia se mai adapteaza, desi nu sunt sigur de asta 100%, dar cu parintii si cu rudele mai in varsta e mai greu, nu au cum sa se acomodeze cu o lume total noua, mai ales daca nu au avut nici o tangenta cu mediul acesta niciodata in viata lor. Asa ca singura solutie convenabila pentru mine era sa vin inapoi si sa lucrez aici pana ia retragerea la pensie.
- Continua, spusei eu... Vreau sa stiu unde vreis a ajungi...
- Ei bine, m-am intors aici in oras. Cu toti banii castigati in afara dupa mine... O parte i-am folosit sa pot sa rezolv problemele stringente: amenajarea locuintei, probleme de sanatate, achitarea eventualelor datorii... Restul, de fapt cea mai mare parte a banilor, i-am bagat in banci. Ideea era sa se adune ceva dobanda de pe urma lor. Mi-am gasit si loc de munca. De fapt mai multe slujbe, succesiv, dupa cum se iveau oportunitati. Acum insa devine din ce in ce mai dificil. Pe un loc de munca sigur nu ma mai pot baza asa usor. De fapt un loc de munca gasesti daca vrei cu adevarat sa muncesti; dar la varsta mea e din ce in ce mai dificil sa fac altceva decat pregatirea mea initiala si cea dobandita pe parcurs. Mereu trebuie sa te repliezi. Si de la o varsta te adaptezi mai greu la nou sau, daca te adaptezi aparent usor, o faci fara prea multa placere si interes. Plus ca venitul nu este stralucit si mare parte din el se duce pe transport, inlocuirea hainelor si incaltamintei care se uzeaza excesiv pe drum, pe hrana... Ca sa nu mai vorbim  de timpul consumat pe drumuri. Practic ceea ce iti ramane in buzunar e aproape un venit de subzistenta, daca tinem cont ca tracasarea asta te imbolnaveste si mai dai banii si pe medicamente. Plus ca banii din banca nu mai "fac pui", dobanda e din ce in ce mai mica. Ma ganesc sa ii scot pe toti si sa termin socotelile cu bancile, dar ce sa fac cu banii?
- Ii poti investi intr-o afacere. Te privatizezi si devii propriul tau angajator.
- Mi-ai luat vorba din gura. As incepe o afacere. Dar de ce anume sa ma ocup?
  - Uite care e ideea. Ar fi doua aspecte:
Primo: trebuie sa te hotarasti daca incepi o afacere noua, ideea ta proprie, sau faci ceva ce au mai facut si altii. Adica sa preiei o franciza. Eu as merge pe franciza. Uite care ar fi conditiile si avantajele:

Condițiile pentru ca o afacere să funcționeze în franciză:
  • Brand înregistrat și protejat;
  • Model de succes testat pe o perioadă suficientă;
  • Asistență la transferul de know-how – cum mă înveți la început să fac afacerea la fel de bine ca și tine, deținătorul conceptului;
  • Asistență pe parcursul desfășurării activității – pentru dezvoltare de produse și servicii noi, comunicare și marketing, perfecționare de proceduri și mod de lucru.

Ideea este ca la o franciza nu pornesti chiar de la zero. Ai mai multe sanse sa te documentezi, sa te informezi.
Secundo: trebuie sa te hotarasti in ce domeniu vrei sa activesi si sa iti alegi locatia. Ar fi mai multe domenii de activitate:

  • Retail: Ixina, Used Products, Amazing Jewelry, Imprinto, Meli Melo, Inglot
  • Food & beverage: Patiseria Tineretului, Boco Bistro, Oro Toro, Tucano Coffee
  • Servicii: Logiscool, Hitio Gym, Limitless, Jetpoint, LMI (Leadership Management International), 5asec, Hansen Ergonomics Studio, Expense Reduction Analysts, Optiprint, aBeauty Clinique

 - Si care crezi ca ar fi cea mai potrivita?
- Iti propun doua variante care, cred eu, s-ar potrivi oarecum la noi. Ambele ar tine de alimentatia publica. Mi-a venit ideea din doua parti. Una ar fi o amintire din studentie: un local cu profil initial lacto-vedgetarian, dar in care, ulterior se putea consuma si mancare gatita si salata, dar si cafea si produse de cofetarie. Puteam intra acolo la orice ora, de dimineata pana seara, pentru a consuma atat mancare, cat si desert si cafea. A doua sursa de inspiratie ar fi locul unde ne aflam noi acum...
- Suntem aproape de liceul unde am invatat noi... sesiza el
- Ai dreptate. Si mai este un liceu ceva mai incolo, plus o scoala generala. Ba chiar doua... Ca "vad comercial" e numai bun, tinand cont de afluxul de copii si adolescenti ce trec prin zona. Ar fi o idee buna sa deschizi o patiserie aici:
Franciza Patiseria Tineretului
Franciza Patiseria Tineretului a luat nastere din dorinta unui tanar antreprenor de a oferi oamenilor gustul copilariei, acele momente cu gust de neuitat, gustul zilelor in care bunica ne pregatea, grijulie, bucate care mai de care, cu mainile ei firave.
Povestea lui incepe in 2012, cand a deschis prima patiserie, avand in prezent 3 locatii in unele dintre cele mai aglomerate zone ale Bucurestiului. In cadrul locatiilor lucreaza oameni insufletiti de valori simple precum entuziasmul, pasiunea si atentia pentru detaliu, care isi doresc atingerea unui singur scop: “Sa incante clientii cu fiecare produs”.
Franciza Patiseria Tineretului ofera o gama larga de produse si servicii, menite sa satisfaca orice nevoie a clientului:
  • Gustari sarate (Merdenea, Dobrogeana, Strudel branza sarata, etc.)
  • Gustari dulci (Croissant cacao, Trigon vanilie, Strudel mere etc.)
  • Gustari petrecere (Mini pateuri, Saleuri, Paiparmezan)
  • Preparate zile sarbatoare (Cozonac, Pasca, Mucenici)
  • Covrigi (Susan, Mac, Cascaval, etc.)
Misiunea lui este “Sa ofere momente de rasfat! Momentul Pentru Ceva Bun!”, obiectivul fiind acela de a deveni cea mai puternica retea de patiserii, avand in plan deschiderea de noi locatii, atat proprii cat si francizate.

Obiectivele de dezvoltare ale Francizei Patiseria Tineretului vizeaza deschiderea unor noi locatii în capitala, implementarea de noi produse si servicii menite sa satisfaca nevoile si cerintele clientilor precum si implicarea mult mai activa in proiecte de responsabilitate sociala sau educationale.
 - Stii ca e o idee buna? O patiserie ar fi pe gustul copiilor. Si nu numai... Si cei maturi isi pot lua o gustare in timpul pauzelor.
- Sa iti mai dau o idee. La o gustare merge si o cafea buna, nu-i asa?
- Evident!
- Deci o a doua idee ar fi o cafenea:
Franciza TUCANO COFFEE
Tucano Coffee a fost creata din dragoste, cu scopul de a face viata mai interesanta, cu zile colorate in culori aprinse si arome bogate, cu weekend-uri intense si de neuitat. E un spatiu unde fiecare isi poate gasi un refugiu in compania unei carti si sa simta caldura celor din jur, sau, dimpotriva, sa-si petreaca timpul vesel si interesant impreuna cu prietenii. E cafeneaua in inima careia domneste dragostea pentru cafeaua de inalta calitate, proaspat prajita si aromata, pentru tarile exotice cultivatoare de cafea, pentru traditiile si cultura lor bogata.

mai mult decat o simpla cafeanea

Tucano Coffee reprezinta o retea internationala de franciza de cafenele, care promoveaza in lumea intreaga filosofia sa: Love.Peace.Coffee: Dragostea (Love) ca sentiment, pacea (Peace) ca stare si cafeaua (Coffee) in calitate de bautura preferata.
Love – reprezinta dragostea si respectul pentru oaspetii coffee shop-ului, discutiile interesante, schimbul de experienta, prietenia si intelegerea.
Peace – se refera la ambianta calda, placuta, unica, care permite oricui sa-si petreaca timpul citind o carte preferata, sa lucreze pe laptop sau sa se vada cu prietenii. Tucano Coffee este, in acelasi timp, un spatiu creativ perfect pentru realizarea ideilor, locul unde se desfasoara multiple seminarii, ateliere, proiectii de filme, expozitii si festivaluri de muzica.
Coffee – in inima Tucano Coffee traieste dragostea pentru cafeaua gustoasa si de inalta calitate, proaspat prajita si aromata, pentru tarile exotice in care se cultiva cafeaua, pentru cultura bogata si traditiile acestor tari.

transmite mai departe filosofia tucano coffee

Daca esti antreprenor si totodata un iubitor de cafea, care doreste sa urmeze un model de business de succes si se regaseste in filosofia acestui concept, Tucano Coffee este ceea ce cauti. Numarul iubitorilor de cafea este unul foarte mare, insa nu orice cafenea reuseste sa satisfaca placerea clientilor sai de a savura o cafea buna, de calitate, intr-o ambianta si companie placuta.
Prin asta se diferentiaza Tucano Coffe, reusind sa creeze arta din savurarea unei cafele, transmitand o filosofie plina de insemnatate tuturor celor care le calca pragul.
 - Deci as putea sa preiau macar una din aceste francize. Daca nu chiar pe amandoua.
- Evident. O cafenea s-ar potrivi in zonele in care exista fie scoli, desi nu e locatia ideala, dar mai ales unde exista institutii, firme de birouri... Unde exista oameni maturi dispusi sa aiba oricand o pauza de cafea si de revigorare.
Ne-am despartit curand. Iar amicul meu a plecat multumit si increzator in ceea ce ii putea oferi viitorul.
Articol scris pentru SuperBlog 2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

***

 Bărbatul - Adrian Păunescu Am dat un telefon la mine acasă, Am spus "Alo!" și-apoi am așteptat Și mi-a răspuns o voce-aproape gro...